Under punkterne nedenfor kan du læse mere om nogle af de mest almindelige negleproblemer og samtidig få gode råd om, hvad du kan og skal gøre ved problemerne.

Normale tånegle

NEGLE MED INGEN ELLER KUN FÅ PROBLEMER

For at bevare neglene, som de er, er det vigtigt med vedligeholdelse, ellers kan der let opstå problemer f.eks. i forbindelse med arbejdsprocesser, sport eller alderdom. Specielt er det vigtigt at undgå udtørring ved at bruge fugtgivende produkter.
Hvis du bruger neglelak, er det vigtigt med en god underlak samt en skånsom neglelakfjerne.

Vedligeholdelse af negle

Spaltede tånegle

Negle, der deler sig i lag, opstår på grund af udtørring. Det skydes enten en for stærk og udtørrende neglelakfjerner eller neglenes tendens til at tørre ud, jo ældre man bliver.

Tørre negle

Tånegle der spalter på langs

En tånegl, der revner på langs fra neglespidsen op mod neglebåndet, er en permanent skade i selve negleroden. Sådan en negl er meget generende, da den river og hænger i alt. Det kan være svært selv at reparere en revnet negl, men i klinikken har jeg mulighed for at forstærke neglen med et lag silke eller gele. Behandlingen skal følges op hjemme med olie minimum 2 gange dagligt både af den behandlede negl og de øvrige negle, for at øge smidigheden og styrken.

Deforme tånegle

Har du negle med dybe furer, på tværs af neglene, eller en negl der har været i klemme?
Disse negle kan kun sjældent behandles hjemme, så her må du forbi klinikken. Jeg har de rigtige remedier til at få neglen behandlet korrekt, så den igen kommer til at se pæn ud.
Det er især vigtigt at få hjælp til meget tykke negle, da der let kan komme tryk fra sko, som så kan give tryksår under neglene.

Rillede tånegle

Rillede negle ses oftest hos voksne og ældre. Her vokser neglene nemlig ikke længere så hurtigt, og neglecellerne presses derfor mere sammen. Rillerne opstår fra bunden af neglen.
Neglen vokser ud ovenpå neglepladen, og påvirker de indbyggede lameller (der har til opgave at holde på neglefaconen, så negleplade og negl har samme facon), og bliver derfor tykkere og mere synlige, jo ældre man bliver.
Den eneste mulige behandling er kosmetisk og består i at påføre et materiale (en slags opfyldende underlak), der giver neglen en mere glat overflade.

Tykke tånegle

Hos ældre mennesker ses nogle gange ekstremt tykke og rillede negle. Det skyldes, at neglene vokser meget langsomt, og neglecellerne derfor klumper sig sammen og danner en tykkere negl end normalt. Der sker en forhorning af neglene.
Tykke tånegle er ofte også meget hårde negle. Disse negle kan behandles i klinikken, og det er vigtigt, at du derefter vedligeholder behandlingen hjemme.

Tørre tånegle

Jo ældre man bliver jo mere tørre og skøre bliver neglene. Derfor er det vigtigt at tilføre fugt til neglene på samme måde, som du plejer huden med creme. Tørre negle kan også opstå som følge af en arbejdsproces, en fejlbehandling ligesom noget medicin kan have en indflydelse.
Meget tørre negle skal smøres 2-4 gang dagligt med en god negleolie.

Neglebånd

Tørre neglebånd, ru neglebånd og neglebånd, der revner, kræver alle ekstra pleje. Det er vigtigt, fordi neglebåndet beskytter din negl mod bakterier, der ellers kan forårsage betændelse og ødelægge neglens udseende.

Forebyggelse:

  • Brug olie og salt eller badeolier i fodbadet i stedet for udtørrende sæbe. Bad kun max. 5 min. i lunkent vand.
  • Smør dine neglebånd gerne dagligt med en god neglebåndscreme.

Når skaden er sket:

Tørre, ru og forhornede neglebånd kan forbedres med regelmæssig pleje. Brug olie og fed ceme hver dag.

Blåsorte løbernegle

Hvis du er en seriøs løber, så har du måske af og til oplevet at nogle af dine tånegle bliver blåsorte. Denne misfarvning, blåt mærke, kommer af små blødninger under neglen.
Problemet opstår når tåen gentagne gange under løb eller gang, støder på fronten at skoen enten fordi skoen er for lille, og foden derved ikke kan folde sig ud korrekt i skoen eller fordi skoen er for stor og foden derved stødes frem.
Som regel er denne tilstand ikke smertefuld og vil hele op ad sig selv, hvis skoen vel at mærke skiftes ud til en der passer.

Pas på med neglelak

6 fejl du begår, når du lakerer negle.

1. Du bruger produkter fyldt med kemi

Vælg en neglelak med så lidt kemi som muligt. Nogle neglelakker indeholder nanopartikler eller hormonforstyrrende stoffer.

2. Du glemmer at bruge negleolie under lakken

Neglepladen består af keratin, det samme der er i huden og i håret. Neglelak kan virke udtørrende på neglene.

3. Du lægger ikke en underlak.

Læg en gennemsigtig underlak uden kemi under din neglelak, så den giftige neglelak ikke ligger direkte på neglepladen. Dine negle bliver heller ikke nær så misfarvede, når du kommer en gennemsigtig underlak på først.

4. Du lakerer helt ud til huden

Lad en lille kant af neglen være fri for lak, så du ikke risikerer at få neglelak på huden, da der er større risiko for at optage kemikalier gennem huden end gennem neglepladen. Hvis du har en neglerod, skal du passe ekstra på ikke at få neglelak i, da kemikalierne da har nem adgang til at vandre direkte ind i din krop.

5. Du lakerer for lukkede vinduer

Når du lakerer negle, damper en del af neglelakkens opløsningsmiddel af, og derfor kan det lugte kemisk. Hvis du vil undgå de giftige opløsningsmidler, bør du lufte godt ud under og efter lakeringen.

6. Du glemmer at holde pause mellem lakeringerne

Hold pause med neglelakken og giv neglene tid til at ånde. Så kan du også sikre dig, at der ikke er svamp i dine negle, eller at du lakerer andre skader i neglen.